Et datostempel er en dato og et klokkeslæt, der er registreret på et dokument. Et datostempel kan være i form af blæk eller digital information, f.eks. når du daterer din underskrift med en pen eller elektronisk. Det er vigtigt at vide, hvad datostempler er, så du ikke forveksler det med noget andet! I dette blogindlæg gennemgår vi datostempler, og hvordan de fungerer.

Hvad er et datostempel, og hvad gør det?

Et datostempel bruges til at angive dato og klokkeslæt på et dokument. Du kan bruge datostempler i forskellige formater, afhængigt af hvad du bruger dem til. Der findes datostempler, som har en faktisk dato trykt på sig, datapistoler, som udskriver datoer med blæk, eller andre typer, hvor oplysningerne vises elektronisk – som når du underskriver dokumenter digitalt med din finger! Det er godt at vide, hvordan de fungerer, så de ikke bliver forvekslet med noget andet. I dette blogindlæg vil vi se på, hvordan datostempler fremstilles, deres anvendelsesmuligheder og meget mere!

Da datostemplerne blev opfundet

Datostemplet blev først brugt i begyndelsen af 1800-tallet. Det vides ikke, hvem der lavede det allerførste datostempel, men det menes at være blevet skabt af en mand ved navn August Roberg. Han gjorde det, fordi han ønskede at sælge dem og tjene penge! Roberg begyndte oprindeligt at lave datostempler efter at have skabt sin egen trykmaskine – som kunne udskrive flere kopier af breve på én gang (han tog patent på denne opfindelse). Efterhånden begyndte folk at bruge disse maskiner til mange ting, som ikke havde noget at gøre med trykte dokumenter eller andet arbejde, som Roberg solgte dem til. På grund af dette blev de populære i hele Europa, før de til sidst blev taget i brug her i Amerika omkring 1830-1840. Siden da er der blevet udviklet hundredvis af forskellige typer gennem historien.

Hvorfor skal jeg bruge et til mine dokumenter?

Når du datostempler dine dokumenter, er det godt at have en dato på dem, så der ikke er nogen spørgsmål om, hvornår du mente det. Hvis nogen f.eks. siger, at de har fået en e-mail fra dig tilbage i 90’erne eller i sidste uge – kan datostempler bruges til at opklare forvirring. Overvej også at bruge datostempler til juridiske krav – f.eks. ved ejendomshandler, hvor datoer for inspektioner og afslutning skal passe sammen med andre dokumenter!

Spørgsmål, du måtte have om brugen af et datostempel 

Der findes datostempler med en faktisk dato trykt på, datostempler med datoer trykt med blæk eller andre typer, hvor oplysningerne vises elektronisk – som når du underskriver dokumenter digitalt med fingeren! Det er godt at vide, hvordan de fungerer, så de ikke bliver forvekslet med noget andet. I dette blogindlæg vil vi se på, hvordan datostempler fremstilles, deres anvendelsesmuligheder og meget mere!