Det er vigtigt at holde sine tænder sunde og rene – det ved de fleste. Men alligevel er der mange der udskyder deres tandlægebesøg, oftest på grund af tandlægeskræk.

Er du bange eller nervøs for at gå til tandlægen? Vidste du at 40% af Danmarks befolkning lider af en eller anden grad af tandlægeskræk, og at ca. 5% af disse, er en decideret fobi for tandlæger.

Mange der lider af tandlægeskræk, har oftest haft en dårlig erfaring, som de er bange for skal gentage sig. Derfor er det vigtigt at opsøge en rar og hensynsfuld tandlæge, så du får en positiv oplevelse med tandlægebesøg.

På grund af den dårlige oplevelse med en tidligere tandlæge, kan det føre til udskudte tandlægebesøg, som i sidste ende kan blive omfattende og bekostelig, fordi behandlingen er blevet udskudt for længe. Derfor er det vigtigt at bryde den onde cirkel.

Hvad kan du selv gøre:

  • Find en tandlæge som du føler dig tryg ved, og som du har tillid til.
  • Fortæl din tandlæge om det ubehag du føler eller har oplevet.
  • Bestem selv behandlingstempoet
  • Hør noget afslappende musik under tandbehandlingen
  • Lav nogle afspænding – eller vejrtrækningsøvelser hjemmefra

Som tandlæge er det vigtigt at have forståelse for patienter, der lider af tandlægeskræk, og derfor tages der også særlige hensyn til disse patienter. Det vil sige at patienten under hele behandlingsforløbet, får forklaret hvad der skal ske. Patienten styrer tempoet, og får lov at holde pause, hvis der er brug for det.

For nogle patienter der lider af tandlægeskræk, kan det være flere år siden sidste tandlægebesøg. Det kræver mod for disse patienter at bestille en tid, og det er tandlægens opgave at få vendt deres tidligere oplevelse til det positive. Der er derfor afsat god tid af, til de patienter der har behov for det, og under behandlingen vil der være en åben og tillidsfuld dialog.